Wijndomein Oude Waalstroom
ontdek onze biologische natuurwijnen... ambachtelijk, authentiek en vol karakter!

Een natuurlijke wijngaard

In de wijngaard richten wij ons vooral op de bodem en het stimuleren van natuurlijke processen. Er vindt geen bodembewerking plaats en bovengronds voeren wij een extensief maaibeheer. Enige toevoeging aan de bodem is een hoogwaardige compost, verkregen uit het composteren van het snoeihout uit onze eigen wijngaard. Hierdoor ontstaat een ontwikkelde en evenwichtige bodem met een zeer uitgebreid en complex bodemleven die past bij de natuurlijk groeiplaats van druiven.

Op de bodem vinden steeds meer kruiden hun plaats, waardoor een soortenrijke en bloemrijke ondergroei ontstaat. Alle verschillende kruiden hebben hun eigen plaats in de natuur en helpen bij de totstandkoming of het behoud van het natuurlijk evenwicht. Deze soortenrijke omgeving in combinatie met een evenwichtig bodemleven maken voedingstoffen en mineralen beschikbaar die de druiven nodig hebben om optimaal groeien. Het ziektewerend vermogen van de wijngaard is hiermee zo groot, dat geen (chemische) bestrijdingsmiddelen nodig zijn. 

Naar onze mening wordt de kwaliteit van een wijn hoofdzakelijk in de wijngaard bepaald. Onze gezonde, goed afgerijpte druiven leveren mooie hoogwaardige kwaliteitswijnen, zonder teveel kunstgrepen. Al het ingrijpen tijdens het wijnmaken levert naast het beoogde voordeel ook enkele nadelen, wat zich uit in geur of smaak. Door ook bij het wijnmaken zoveel mogelijk de natuurlijke processen te volgen blijft de balans in de wijn bewaard. 

Wij voelen ons erg thuis bij onze biologische, duurzame en ambachtelijke manier van werken in de wijngaard. Dicht bij de natuur, werken met de natuur in plaats van je wapenen tegen de natuur. Maar duurzaam werken, met zorg voor je omgeving, is meer dan een biologische en duurzame teelt. Wij werken zo veel mogelijk samen met bedrijven die onze visie delen en het liefst met bedrijven en leveranciers uit de buurt om de lokale economie te steunen en onnodige transportkilometers te verminderen. Het is een constante zoektocht om ons bedrijf steeds een stapje duurzamer te maken.


 Hier een filmpje over onze wijngaard van onze vrienden van Tasty Tales...

Nog meer smakelijke verhalen over wijngaarden, bierbrouwers en distilleerderijen kun je vinden op tastytales.tv of youtube.com/tastytalestv.