Wijndomein Oude Waalstroom
ontdek onze biologische natuurwijnen... ambachtelijk, authentiek en vol karakter!

Hoe?Zo! natuurwijn

Wij maken natuurwijn. Niet om hippe, avontuurlijke, net-even-anders wijnen te maken, wij maken natuurwijn, omdat wij volledig gifvrij willen werken. Er is geen enkele reden denkbaar om luxeproducten te maken met een negatieve impact op welk vlak dan ook, hoe klein ook. Wij willen ons luxeproduct wijn juist produceren met een positieve impact op klimaat, milieu en biodiversiteit. Dus niets bestrijden, maar wij verzorgen, wij stimuleren natuurlijke processen in plaats van ertegenin te werken, meebewegen met de natuur, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. En laat dat nou heel fraaie hippe, avontuurlijke, net-even-anders wijnen opleveren!

Natuurwijn heeft geen vaste definitie, sommigen vinden dit lastig, ik vind het een mooie gelegenheid om transparantie te promoten en je niet te verschuilen achter keurmerken zonder echt te weten wat die wel en niet inhouden. Voor producenten om volstrekt helder te zijn hoe de wijngaard beheerd wordt en de wijnen tot stand komen. Voor consumenten om kritisch(er) te zijn en kennis te vergaren over wat er nou precies in je glas zit. He geniet nou eenmaal nog fijner als ook het verhaal klopt.

Komend seizoen bouwen wij hier aan ons verhaal, alle ins en outs, do's en don'ts achter onze wijnen. Alvast in een notendop:

Al onze wijnen worden gemaakt van druiven uit onze eigen biologische en natuurlijke wijngaard. Wij voeren een extensief, vooral handmatig beheer en creëren zo de vrijheid om met de natuur mee te bewegen en te sturen op natuurlijke processen,  bodem en biodiversiteit. De wijngaard is onbespoten dus 100% gifvrij. De wijnranken groeien en ontwikkelen op eigen kracht en in balans met de omgeving en omstandigheden. Gezonde ranken leveren gezonde druiven en deze gezonde trossen bevatten alles aan gisten en enzymen om wijn te maken.

De druiven plukken we met de hand, waarbij we een laatste slechte druif eruit halen. Eenmaal in de wijnmakerij vergisten we de druiven met deze natuurlijk aanwezige gisten en  alleen de eigen natuurlijke suikers. De vergisting verloopt hierdoor zeer kalm, wat de vorming en het behoud van aroma's ten goede komt. Geen ingrepen of toevoegingen bij het proces,  de wijn behoud zijn natuurlijke balans en alle smaken blijven behouden tot in de fles en volledig vegan bovendien. Minimale interventie, enkel een kleine hoeveelheid sulfiet bij het bottelen voor wat extra stabiliteit op de fles.


Hoe?Zo! in beeld


In onze wijngaard maaien wij extensief en handmatig. De hoge hangende snoeiwijze van de druiven maakt dat wij lang kunnen wachten met maaien, zonder dat de hoge begroeiing de jonge schreuten in de weg zit.  Alle kruiden kunnen bloeien en uitzaaien en ook het gras komt minder snel terug bij laat maaien. Intussen vormt het een goed schuilplaats voor insecten. 

Geen machines in de wijngaard voorkomt verdichting van de bodem en draagt zo bij aan  een breed ontwikkeld en gezond bodemleven en een gezonde bodem geeft gezonde planten en gezonde planten hebben geen bespuitingen nodig. 

Door handmatig maaien overleven de meeste verscholen insecten de maaironde. Bovendien kunnen we selectief maaien en her en der planten laten staan, indien gewenst.

Het maaisel blijft achter onder de druiven als mulchlaag en beschermt de bodem tegen extreme weersinvloeden, zoals felle zon en harde regen, waardoor de bodem luchtig blijft en het bodenleven actief. Langzaam composteert de mulchlaag  tot voedingsstoffen voor de druiven...