spacer.png, 0 kB

De wijngaard...

De wijngaard | Biologisch en duurzaam


De wijngaard...

In de wijngaardOns wijndomein beslaat twee hectare, waarvan ruim anderhalve hectare ingericht is voor wijnbouw. Het grootste deel van de druivenranken is tussen 1998 en 2000 aangeplant en volop in productie. Zelf hebben wij in 2008 en 2009 nog eens 1100 nieuwe ranken aangeplant. 


In de wijngaard zijn 8 verschillende druivenrassen te vinden, 4 witte rassen (Johanitter, Solaris, Bianca en Palatina) en 4 blauwe rassen (Regent, Rondo, Cabernet Cortis en Cabernet Cantor). Alle rassen zijn zogenaamde “nieuwe” rassen. De belangrijkste kenmerken van de nieuwe rassen ten opzichte van de traditionele rassen zijn een hoge schimmeltolerantie en een snellere afrijping, dat wil zeggen dat ze met wat minder zon toch goed afrijpen. Het zijn deze “nieuwe” rassen die professionele wijnbouw in Nederland mogelijk maken.

De bodem van de wijngaard bestaat uit een kalkrijke zavel, afgezet door de Waal en de Maas, toen deze nog vrij spel hadden in dit gebied. Het is een vruchtbare bodem met veel natuurlijke mineralen, zoals de kalk, maar ook ijzer magnesium, kalium etc. Ook heeft de bodem, mits goed beheerd, een mooie structuur. Zeer geschikt voor wijnbouw.


Ieder ras ontwikkeld zich anders. Hierdoor ontstaat een stukje risicospreiding in de wijngaard. Doordat ze niet tegelijk bloeien of afrijpen zullen slechte weersomstandigheden in deze perioden niet alle druiven treffen. Bovendien heeft ieder ras specifieke kwaliteiten in de wijn. Door deze kwaliteiten in de juiste verhouding te bundelen in een cuvéewijn kunnen nog mooiere wijnen geproduceerd worden.

 
Volgend bericht >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
   
...
free joomla templates joomla tutorials joomla themes